Danske Revolutionære (1 og 2)

danskerevolutionaere.png
  • Titel: Danske Revolutionære (1 og 2)
  • Forfatter: Carl Heinrich Petersen
  • Sidetal: 383
  • Stand: Lettere slidt
  • Udgiver: Borgens Forlag
  • På lager (antal): 1
  • Sprog: Dansk

Ideer, bevægelser og personligheder

Både i den almindelige bevidsthed og i store dele af den politiske historieskrivning i Danmark dukker den organiserede socialistiske venstreopposition først op i 1932, da DKP fik sine to første folketingsmænd, og da var det allerede den stalinistiske form for kommunisme, de repræsenterede.

I virkeligheden går den socialistiske venstreoppositions historie helt tilbage til 1870-erne, og fra 1880-erne er der tale om en ubrudt og meget interessant udvikling, hvorunder revolutionære marxister og anarkister, ungsocialister og syndikalister, venstresocialister og de første idealistiske kommunister gennem et halvt århundrede kæmpede for radikale og revolutionære ideer og mod det officielle Socialdemokratisk forsigtige reformisme. Disse gamle revolutionære opnåede eller medvirkede ikke bare til større praktiske resultater, end man på forhånd skulle tro efter deres ringe antal, men de repræsenterede tillige vigtige idémæssige tendenser i den tids internationale arbejderbevægelse. Desuden var der et stort antal farverige personligheder imellem dem.

I DANSKE REVOLUTIONÆRE kommer de betydeligste af dem selv til orde i et fyldigt udvalg af deres vigtigste pjecer og artikler. Carl Heinrich Peterson, som har redigeret denne antologi, redegør tillige for en lang række dramatiske begivenheder og tegner med sine biografier af hver enkelt revolutionær et meget levende billede af en tid, der er et nyopdaget, spændende kapitel i Danmarks politiske historie.DKK 100